Tävlingsregler 2011

Här kommer lite allmän tävlingsinformation för tävlings året 2011

Under sommarhalvåret planerar vi att hålla tävlingarna på arenan i Vänge. Men vid dåligt väder så kan tävlingen flyttas till ett ridhus eller i tristaste fall ställas in. De tävlingar som blir i Vänge kommer kosta 50 kr/klass, men vid ridhus en kostnad av 60 kr/klass detta på grund av ridhushyra. 

Alla hästar måste vara vaccinerade. Vaccinationsintyg visas upp i sekretariatet.

Förklaring på de olika klass kategorierna:

BB WRG (Blueberry):

Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på D-nivå, endast skritt och trav, valfri galopp i Trail och W.Horsemanship enligt mönster.
(Undantag för Reining som utförs i galopp). Ekipage som startat i en Open klass får inte starta i respektive BB klass, (Annat än utom tävlan). Klasserna ger poäng till Year End Award.

Green WRG:

Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på c-nivå. Klass med valfrihet att välja galopp eller trav enligt texten till mönstret, det ritade mönstret anger alltid galopp men valfrihet finns. Väljer man att galoppera enligt mönstret så ska domarn tilldela ekipaget 2 poäng extra utöver slutpoängen. I western horsemanship ska alltid railwork ridas i endast skritt och trav.
Alla ekipage får delta i denna klass. Klasserna räknas inte till Year End Award.

Open/Youth WRG:

Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på C-nivå. Klasserna ger poäng till Year End Award.

Olika typer av cuper som anordnas under året:

Year End Adward:

Är en cup som pågår under hela året. Poäng får du för varje WRG tävling så desto flera WRG tävlingar du är med på desto större chans att bli YEA mästare. Poäng får du beroende på placering och antal starter i den klass du varit med i. Är det 5 startande så får den som kommer 1:a 5 poäng och 2:a 4 Poäng å så vidare. Sedan läggs alla poängen du fått ihop under året å den med flest poäng blir årets Year End Adward i respektive klass. Year End Adward delas ut till ryttaren och inte ekipaget. Så om du byter häst så får du ändå poängen på dig själv och inte utdelat på flera hästar. Prisutdelning brukar ske på årsmötet.

High Point:

Ryttare är något man kan bli på varje WRG klubbtävling. Pokaler kommer att delas ut efter varje avslutad WRG klubbtävling.

High Point delas ut i kategorierna Blueberry, Youth och Open.

Så här går det till:

För att tävla om High Point priset, så måste man delta i minst 3 klasser inom samma kategori. Resultaten räknas från de 3 klasser man är bäst placerad i. T.ex. rider du fem klasser i Youth, så räknas de tre klasser du har fått bäst placering i. Poäng räknas utifrån hur många som deltar i klassen, t.ex. 4 startande så får 1:an = 4 poäng, 2:an = 3 poäng och så vidare. Poäng ges alltså i bakvänd ordning utifrån antalet startande i klassen. Ju fler startande, ju mer poäng delas ut! 

Man kan vara med och tävla om High Point priset i flera kategorier, t.ex. 3 starter i Youth och 3 starter i Open. Man måste rida samma häst inom kategorin för att tävla om High Point priset.

Om du rider 3 ropingklasser så kan endast 2 av dem räknas till High Point, så du måste rida en annan 3 klass för att vara med och tävla om High Point.

Det kostar inget extra att tävla om High Point priset, utan du är automatiskt med, när du tävlar minst 3 klasser inom kategorin.

Rosetter:

1:a till 3:e plats rosetter kommer att delas ut i alla Youth och Blueberry klasser. Det måste dock vara minst 3 startande i klassen för att rosetter ska delas ut Och du måste vara placerad som 1:a, 2:a eller 3:e. Har man tävlat i Open eller Green klasser och vill ha rosett för sin placering, går det bra att köpa i sekretariatet för 30 kr.