120503 kvällstävling TR & VH

Tematävling med Trail och Versatile Horse


Välkomna på WRGs tematävling!


Arrangör: Western Riders Club Gotland
Datum: Torsdag den 3 maj 2012
Plats: Vänge (reservplats Sanda)
Första start:
18.30
Anmälan: Via anmälningsformulär. Senast söndagen den 29 april, gärna tidigare.
Anmälningsavgift: 150 kr oavsett antal klasser.
Efteranmälningsavgift: 50 kr
Startanmälan: Senast 17.30 för alla klasser. Kan även göras via telefon.

Telefon: Hillevi Zerne 0704 85 71 87.

 

 

Klasser:

  1. Trail                   Blueberry
  2. Trail                   Green
  3. Trail                   Open/Youth
  4. Versatile Horse    Green Mönster 6
  5. Versatile Horse    Open/Youth Mönster 5


 

 

Grenarna

Trail
I trail skall hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder bedömas, med tonvikten på uppträdande, svar på ryttarens hjälper och samarbetsvilja. Trail bygger på de olika typer av hinder man kan träffa på vid ridning ute i naturen, ex grindar, broar och stockar.

Olika typer av obligatoriska hinder som ingår är: Grind, bommar och ryggningshinder. Andra hinder som ofta förekommer är träbro, vändning i fyrkant bestående av bommar etc. Vid passage genom grind kan ryttaren passera endera med hästens framdel först, eller rygga genom hindret. Ryttaren får inte vid något tillfälle tappa kontrollen över grinden utan att få poängavdrag.

Vid ridning över minst fyra bommar kan dessa ligga på ett rakt spår, på ett böjt spår, i sick sack eller upplyfta. Det skall vara samma avstånd mellan bommarna och detta mäts från den punkt där hästen skall passera.

Ryggning genom hinder sker vanligtvis genom att bommar läggs ut på marken i L-mönster, V mönster eller liknande. Hästen får inte slå i bommarna vid något tillfälle.

Utförande
Hästen skall passera hindren i kontrollerad form och hastighet. Den skall dessutom titta på det hinder den passerar, se var den sätter ned hovarna och utföra samtliga momenten med lätthet och grace. I Trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket. Minsta olydnad kan lätt leda till straffpoäng.

Versatile Horse
Versatile Horse är en gren där hästens mångsidighet visas upp.

Grenen är en mix av klasserna Trail, Reining, Western Pleasure och Western Riding.

I Versatile Horse, eller Super Horse som grenen kallas i USA, skall ryttaren gå igenom en grind, trava över bommar, rygga genom ett L-format hinder, fatta vänster galopp och sedan göra byten mellan uppställda koner längs långsidan. Därefter ökad trav över diagonalen. Efter detta skall ryttaren utföra en del Reiningmoment som spin, galoppvolter, stop och sliding stop och avslutar med att rygga minst 10 meter

 

Klassförklaring:
BB WRG (Blueberry): Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på D-nivå, endast skritt och trav. Blueberry klassen är för ekipage som är orutinerade/nybörjare. Fri betsling. Klasserna ger poäng till Year End Award.

Green WRG: Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på c-nivå. Klass med lite enklare mönster men i alla gångarter. Green klassen är för den som är lite mer rutinerad och vill tävla med alla gångarter och lite svårare mönster. Fri betsling. Klasserna ger poäng till Year End Award.

Open/Youth WRG: Klass för dig som är medlem i WRG, ingen licens krävs. Bedömning på C-nivå.  Om det är 3 eller fler av både ungdomar och open så delas klassen. Denna klass är för de rutinerade ekipagen WRAS bettregler gäller. Klasserna ger poäng till Year End Award.

Priser: Rosetter delas ut till alla placerade ekipage. Inget High Point rider priser på tema tävlingarna.
OBS! Alla hästar måste vara vaccinerade, vaccinationsintyg visas vid begäran upp i sekretariatet.

Domare: Lotta Rästas
Domarbiträde: Carina Andersson
Sekretariat: Hillevi Zerne
Speaker: Hillevi Zerne
Banchef/Gateman: Hillevi Zerne med hjälp av deltagarna

 

VÄLKOMNA!